אחד ממונחי הבאזז שאנחנו שומעים וקוראים בשנים האחרונות בכל מקום הוא "מחשוב ענן". אולי אתם מתארים לעצמכם ענן ורדרד עם דובוני איכפת לי שמעבירים את המידע ממקום למקום באמצעות קרני שמש ואהבה, או ענן אפור וקודר המוקף גדרות תיל גבוהות, כשארבעה כלבי דוברמן קשוחים למראה שומרים שהאקרים לא יצליחו לחדור אליו, אבל המציאות היא הרבה פחות ציורית, אפילו משעממת, ניתן לומר. אותו מחשוב הנמצא ב"ענן" נמצא בשרת מרוחק, אשר נמצא בחוות שרתים, בה ישנם עוד שרתים אחרים, שרובם נראים ומתפקדים בדיוק כמוהו. המשאבים בו מתחלקים בין מספר לקוחות (בשרת שיתופי), או, במקרה של שרת פרטי, הם מוקצים ומוקדשים אך ורק ללקוח אחד. נכון, יש למחשוב ענן ישנם המון יתרונות, אבל אטרקטיביות חיצונית ויצירתיות, אינן נמנות עליהם.
מחשוב ענן מניח את הבסיס להיווצרותה של רשת האינטרנט
כעת, לאחר שהבנו בדיוק מהו מחשוב ענן, ניתן להבין את הקשר בינו לבין אחסון אתרים. למעשה, אם נסתכל אחורה אל ההיסטוריה הלא מאד רחוקה, אתרים, היו הדבר הראשון שהוציאו ארגונים אל מחוץ לכתלי הארגון ומחוץ לשרת הלוקאלי שלהם. באותם ימים, המודעות לאבטחה לא הייתה גבוהה, וממילא, רוב האתרים לא הכילו פריטי מידע רגישים, כך שאותם חסמים הקיימים כיום בנוגע למעבר למחשוב ענן, לא היו קיימים אז, וארגונים אחסנו את אתריהם בשרתים חיצוניים, שהופעלו על ידי ספקיות שירות, ללא כל חשש וללא הרהור נוסף. בשלב מעט מאוחר יותר, הצטרפו לשירותי מחשוב ענן המיילים בשרתים המרוחקים (כמו הוטמייל ודומיו), אבל עדיין, ההתייחסות לתחום הייתה כאל "שרת מרוחק" או "שירות חיצוני", ולא כאל "מחשוב ענן" המרחף מעל ראשו של הארגון.
החזון של מחשוב ענן מתחיל להתגשם
עם השנים, הלכו וגדלו צרכי האנשים הפרטיים והארגונים, והחזון של מחשוב הענן החל להתגבש - משתמשים המתחברים מכל מקום בעולם וצורכים שירותים שונים באמצעות האינטרנט, מבלי להתאמץ ולדעת דבר וחצי דבר על מיקומן של ספקיות השירותים, או על הסביבה הטכנולוגית בה שירותים אלה מתפקדים. הענן, אשר סימל את רשת האינטרנט בתרשימי הזרימה, אומץ כסמל לצורת אספקת שירותים זו, והמושגים "מחשוב ענן", "ענני מחשוב" נוצרו ונצרבו בתודעה הציבורית.
לסיכום:
מבחינה היסטורית, שרתי אחסון האתרים היוו את הבסיס למחשוב ענן, כמות שאנחנו מכירים אותו בימינו. אבל, היות והטכנולוגיה עשתה דרך ארוכה מאז, בין כל ה-SaaS וה-DaaS ושאר שירותי מחשוב ענן, קצת נשכח מקומם של האתרים. גם הם, כמובן, לא קפאו על שמריהם, וכיום, הם מאתגרים את השרתים בהם הם מאוחסנים בדרישות שונות, כמו אבטחת מידע משופרת, עומסי תעבורה גדולים, צורך בתגובות מהירות וכד'. ההתפתחויות הטכנולוגיות מצד אחד, והעלאת רף הדרישות מצד שני, הן אלו שהופכות את הרשת שלנו למעניינת, מגוונת ומלאה באתרים יעילים.
תגובות